Ali ste vedeli, da obstaja
fobija pred odločanjem? In ne bi se čudila, da imam rahlo obliko le te. Verjetno je vzrok v vse večji izbiri. Vzamimo primer
paradižnik. Hočeš kupit paradižnik v kakem hipermarketu. Prideš do police s paradižniki in si v rdeči temi. Češnjev, slovenski, za solato, hruškast, mega, perujski,... in se ti sfuzla. No in kako reševati ta problem modernega sveta, ko je izbira prevelika? Strokovnjaki vidijo dva načina reševanja.
Zadovoljevanje in maksimalizacija (
ali se samo meni zdi, ali s tem lahko rešuje človek še kaj drugega? Zlasti ženske... ) Pri
zadovoljevanju gre za vsakodneven problem, kjer vsak sestavi seznam minimalnih dobrih potreb. Nato pa na tem seznamu poišče tisto prvo možnost, ki zadovoljuje minimum naših potreb. Podobno kot moški izbere najlepšo tekmovalko med misicami oz.tisto ki bi ugodila minimumu. No na drugi strani pa imamo
maksimalizacijo, ki verjamem, da je včasih potrebna zlasti v kakih fantazijah. Ampak to nima veze s fobijo, tako da bom ta topic preskočila. Tudi tukaj je treba sestaviti seznam- tokrat ne samo enega. Najprej sestaviti seznam vseh možnosti, nato pa še vsaki izmed možnosti pripisati pluse in minuse.
Si predstavljate, da bi se zadovoljevali in nato še maksimizirali ob paradižnikih v supermarketu? Lahko kdo proba, samo priporočam, da raje ne. No, če so vam vsi paradižniki enako vredu,potem mečite kovance ali žrebajte. In to pravijo ti isti strokovnjaki kot prej. No in dejansko stvar ni tako nedolžna. Ker če žrebate ali pri metanju kovanca z rešitvijo niste zadovoljni, potem to pomeni, da odločitev ni prava in vam morda podzavestno ustreza perujski paradižnik bolj kot slovenski. Ta fobija je po mojem mnenju le dokaz, kako je življenje včasih komplicirano. Pa naj gre za izbiro paradižnika, partnerja, sandalov, faksa, prijatelja,...
Torej, paradižnik za solato smo obdelali. Zdaj je na vrsti paprika. No tukaj je izbira še večbarvna, kar lahko olajša samo izbiro ali pa oteži. No pa poglejmo, kaj še lahko izbiro oteži. Kapsaicin. Itak vsi vemo da je to učinkovina v pekočih paprikah, ki jo uporabljamo v Skovilovi lestvici. Matematično dobimo številko na tej lestvici, da vsebnost kapsaicina pomnožimo s 16 in to je to. No in lestvica obsega vrednost od 0 do 16 milijonov skovilov. No in tabasco, ki ga redki pekoči ljubitelji premorejo ima 3000 skovilov. Rekorder je pa nek čili Trinidad Moruga Scorpion, ki šteje 2milijona in še malo čez skovilov. Tega lahko avtomatično črtamo iz solate. Sicer pa že marsikje prodajajo pakirane mix komplete paprik...
Za kumare pa ne bom iskala nasveta, ampak vam bom ga sama izpeljala. Maksimalizacija v tem primeru večrat ni tako okusna, kot bi lahko bila kje drugje. Zato pri meri kumare ni treba pretiravat. Drugje pa kar...pa čeprav samo na jeziku. Ljudje smo naravnani tako, da marsikaj radi slišimo. Čeprav je daleč od resnice.
Sledi čebula? Tu pa nas lahko oči dobesedno pečejo tudi zaradi izbire. Tako kot marsikje drugje v življenju.
Solata je narejena. Pisana kot je življenje. Četudi kaj ne paše noter, je pač noter.
T =)
Ni komentarjev:
Objavite komentar